KLONARIS/THOMADAKI: Cyber Retrospective

 
ΕΠΙΛΟΓΗ 
ΑΠΟ ΤΗΝ 
3η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΜ/ΒΙΝΤΕΟ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


 
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1998 
7:30-12.00μμ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1998
6:00-12:00 μμ

ΕΚΘΕΣΗ CD-ROM 
ZOE BELOFF (ΑΓΓΛΙΑ/Η.Π.Α.)
BEYOND 
1996, CD-ROM

Τόσο στα φιλμ της όσο και στα cd-rom της η Beloff επικεντρώνει τη δουλειά της στις σχέσεις μεταξύ τεχνολογίας και φαντασιακού, μέσα από μια επανανάγνωση του παρελθόντος. Το αγαπημένο της εργαλείο, η Quick-Cam, της επιτρέπει να επεξεργάζεται, χωρίς καμία ψηφιακή παρέμβαση, μια καινοτόμο χωροχρονική άρθρωση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την παραδοσιακή κινηματογραφική εικόνα.Το Beyond επιτρέπει την πορεία σε ένα νοερό πεδίο. Παρουσιάζεται με τη μορφή πανοραμικών εικόνων. Το μέσο εδώ λειτουργεί σα διασύνδεση ανάμεσα στο παρόν και ένα σκοτεινό παρελθόν. Αναφορές στο 19ο αιώνα, αφετηρία του σύγχρονου τεχνολογικού κόσμου, κείμενα των Charles Baudelaire και Walter Benjamin, ερειπωμένα κτίρια και παλιά φιλμ συνθέτουν ένα τοπίο μνήμης.  
LINDA DEMENT (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
CYBERFLESH GIRLMONSTER
1995, CD-ROM

Η Linda Dement είναι καλλιτέχνις πολυμέσων. Χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να δημιουργήσει έργα που εξερευνούν τις έννοιες του φύλου και του θανάτου. Δηκτικά φεμινιστικά σχόλια του κυβερνοχώρου, τα cd-rom της έχουν παρουσιαστεί ευρύτατα διεθνώς. “Δωρεές” μελών του σώματος που συλλέχτηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ της Αδελαΐδας ’94, χρησιμοποιήθηκαν για το Cyberflesh Girlmonster. Σχεδόν τριάντα γυναίκες πήραν μέρος στο γεγονός σκανάροντας ένα μέρος του σώματός τους, και πραγματοποιώντας την ηχογράφηση μιας φράσης ή ενός ήχου. Αυτές οι κοινοπραξίες σωμάτων έδωσαν μικτές κινούμενες εικόνες. Όταν ο θεατής ενεργοποιεί ένα από αυτά τα “τέρατα”, μπορεί να ακούσει ή να δει τις λέξεις που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Ένα άλλο “τέρας” μπορεί να εμφανιστεί, μπορούμε να δούμε ένα αναλογικό βίντεο. Ο χρήστης κινείται λίγο στα τυφλά μεταξύ αυτών των πιθανοτήτων. Δεν υπάρχει ούτε menu ούτε interface σαφώς ελεγχόμενο. 
MARINA GRZINIC/
AINA SMID (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)
TROUBLES WITH SEX, THEORY AND HISTORY
(ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΞ, ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ)
1997, CD-ROM

(Έκδοση Artintact, ηλεκτρονικό περιοδικό του ZKM, Karlsruhe)

Η Marina Grzinic και η Aina Smid ζουν στη Λιουμπλιάνα και συνεργάζονται από το 1982. Έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από είκοσι έργα βίντεο, εγκαταστάσεις, όπως επίσης και ντοκυμανταίρ και παραγωγές για τη Σλοβένικη τηλεόραση. Παρουσιασμένα σε πολλά διεθνή φεστιβάλ τα βίντεό τους έχουν δειχτεί και σε αναδρομική τους έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το cd-rom Τroubles with Sex, Theory and History υποθάλπει το τυχαίο, ο χρήστης είναι ένας παίχτης. Διαλέγει τη διαδρομή του μεταξύ των αριθμών 1 & 2. Αυτοί οι αριθμοί είναι συνδέσεις που παραπέμπουν σε διαφορετικές εικόνες και κείμενα που προέρχονται από έργα των Grzinic και Smid (από την περίοδο 1982-1997). Η διαδικασία είναι μονοκατευθυνόμενη. Αντίθετα με τα περισσότερα cd-rom, αφού έχει επιλέξει μεταξύ του 1 ή του 2, ο χρήστης δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των γεγονότων ξαναγυρνώντας πίσω ή πηγαίνοντας μπροστά. Πρέπει να προχωρήσει ως το τέλος ή να παραιτηθεί. 
PERRY HOBERMAN (Η.Π.Α.)
THE SUBDIVISION OF ELECTRIC LIGHT 
(Η ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ)
1996, CD-ROM

(Έκδοση Artintact, ηλεκτρονικό περιοδικό του ZKM, Karlsruhe)

Ο Perry Hoberman δημιουργεί εγκαταστάσεις και performances που κινητοποιούν ποικίλα μέσα. Έχει παρουσιάσει πολυάριθμα θεάματα και εκθέσεις στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Καθηγητής στο τμήμα ψηφιακής τέχνης της Σχολής Οπτικών Τεχνών της Νέας Υόρκης, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Έρευνας για την Τηλεπαρουσία στο Portola Valley, στην Καλιφόρνια. Σ’αυτό το cd-rom παρουσιάζονται διάφορες μηχανές προβολής πεπαλαιωμένου μοντέλου που ο χρήστης μπορεί να βάλει σε κίνηση, οπότε αρχίζουν να προβάλλονται εικόνες (μισοκατεστραμμένες ταινίες, παλιά οικογενειακά φιλμ ή σλάιντς). Αλλά η προβολή ποτέ δεν είναι μετωπική πάνω σε μια επίπεδη οθόνη. Χάρη στην παρέμβαση του χρήστη υφίσταται διάφορες μεταμορφώσεις που διαταράσσουν την ανάγνωση. Πρόκειται για μια αναφορά στο “διευρυμένο κινηματογράφο” (expanded cinema) και ταυτόχρονα για μια αναθεώρηση του κινηματογραφικού μέσου μέσα από την ιδιαιτερότητα του cd-rom. 
 
>ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1   >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2   >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3  >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4   >CD-ROM